Νέος Αναπτυξιακός Νόμος “Ελλάδα 2.0”

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφισθεί ώστε να τεθεί από 1/1/2022 ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Ελλάδα 2.0», ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ν.4399/2016 περί ιδιωτικών επενδύσεων και θα αποτελεί, για τα επόμενα χρόνια, το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις
Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, θα επιδιώκεται η ολοκλήρωση ενός μείγματος κινήτρων, με τα οποία ένας επενδυτής θα μπορεί να αξιοποιεί πόρους και δυνατότητες σε συνδυασμό με εκείνα του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης
Βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι:
- > Αύξηση των ποσοστών επιδότησης έως και 80%. Ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων αναθεωρείται και προβλέπει προσαυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα υφιστάμενα, ιδίως στις περιοχές απολιγνιτοποίησης. Οι κρατικές ενισχύσεις για την περίοδο 2022 – 2027 θα είναι προσαυξημένες από 5% έως 25% σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στην παρούσα φάση.
- > Το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επένδυση, δηλαδή διπλασιάζεται σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο που το πλαφόν της ενίσχυσης ήταν στα 5 εκατ. ευρώ.
- > Εισάγονται νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
- > Θα υπάρχουν τρεις σταθεροί κύκλοι για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων, αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα γνωρίζουν ακριβώς ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να καταθέτουν τα σχέδιά τους στο εκάστοτε καθεστώς του νόμου, διεκδικώντας την προβλεπόμενη ενίσχυση.
- > Κάθε κύκλος θα έχει τρίμηνη διάρκεια, κι αυτό, καθώς οι διαδοχικές παρατάσεις έχει διαπιστωθεί πως αποτελούν τροχοπέδη στην έκδοση αποφάσεων ένταξης. Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατίθενται είναι συγκριτική.
- > Μείωση των χρόνων ένταξης των επενδυτικών σχεδίων σε 60 με 70 ημέρες
12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων
-
Συνολικά θα υπάρχουν 12 καθεστώτα ενισχύσεων, από τα 8 που είναι σήμερα, με κάθε θεματική να είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους κινούνται, συνολικά, τα καθεστώτα που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι:
- 1.πράσινη μετάβαση και ενεργειακός μετασχηματισμός
- 2. κυκλική οικονομία.
- 3. στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0).
- 4. ψηφιακός μετασχηματισμός
- 5. αύξηση της απασχόλησης
- 6. ενίσχυση των δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή
- 7. τεχνολογικός εκσυγχρονισμός
- 8. προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
- 9. ενίσχυση της εξωστρέφειας
- 10. ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του
- 11.αγροδιατροφή
- 12. ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων
Θα υπάρχει η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από την μια θεματική ενότητα σε κάποια άλλη ή και η περαιτέρω ενίσχυση εκείνων των καθεστώτων που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Επιτάχυνση διαδικασιών ένταξης
Στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται και ρυθμίσεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης στα καθεστώτα ενίσχυσης και ελέγχου υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εξασφαλίζεται η επιτάχυνση της υλοποίησης νέων επενδύσεων.
Για την ακρίβεια, οι ρυθμίσεις αυτές θα εισαχθούν στον νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά ωστόσο θα αφορούν και τις επενδύσεις που θα ενισχύονται από τον νέο αναπτυξιακό.
Ειδικότερα σε μια προσπάθεια ουσιαστικής επιτάχυνσης των διαδικασιών, κάθε επένδυση προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ θα ανατίθεται ως προς την αξιολόγηση, την ένταξη και την παρακολούθηση υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου σε ιδιώτη ορκωτό ελεγκτή. Η «εποπτεία» του ορκωτού, που βεβαίως θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο σχετικό μητρώο, θα διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Για τα επενδυτικά σχέδια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε ορκωτό είτε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας όπου ανήκει.
Στην περίπτωση που επιλέξει τις υπηρεσίες της περιφέρειας, θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η υπηρεσία θα πρέπει να έχει αξιολογήσει την επενδυτική πρόταση εντός 45 ημερών.
Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει, τότε αυτομάτως η αίτηση θα μεταπίπτει σε ορκωτό, ο οποίος θα πρέπει να την αξιολογήσει εντός 8 ημερών.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο στόχος είναι ο χρόνος από την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου έως την αξιολόγηση και την ένταξη στο ανάλογο καθεστώς να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, σήμερα ο μέσος χρόνος από την υποβολή έως την ένταξη στον προσωρινό κατάλογο των δικαιούχων είναι 100 ημέρες, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν… 670 ημέρες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφισθεί ώστε να ...
